Sun filled kitchen side return extension

The existing kitchen felt like it was stuck in a time-warp and the rear outside space felt dark and dull and crying out for an overhaul, so Architect Your Home, cleverly  transformed the area into a glorious and sun-filled kitchen that sensitively matched the beauty of the rest of their Georgian property. 

The kitchen was extended to provide an open kitchen and dining space for the whole family, which connected to the courtyard and living area. Architect Your Home’s design offered them a generous and flexible space in which they were able to cook, entertain and relax. 

Whilst the room’s design has clean line and a modern feel, warmth was created by using burr elm for the timber unit doors and an oak floor. With an abundance of natural light beaming in through the rear doors and glazed ceiling, the room feels incredibly warm and welcoming.

Sun filled kitchen side return extension
Location Twickenham
Construction Date 2006
Budget 60000

Customer Story

The brief to the archtiect was to demolish the rather dated existing rear extension of our home and build a something new that would increase the space and light in the kitchen.

The property was listed, in a conservation area and on an angled site so the designs had to take this into consideration, and ensure compliance with the relevant regulations.

The solution involved a side return extension with a glass roof which increased the floor space whilst maximising the light. A direct access to the courtyard garden was created by installing two sets of oak double doors and solid oak beams were used for the glass roof construction to compliment the existing house while still being a unmistakably contemporary space.

In order to appreciate the historical context of architecture it is essential that any alteration or addition to a building, particularly a listed one, responds sensitively to the existing, not by copying it but by having a complimentary quality of its own. With this extension it was understanding the materials and proportions that meant the new extension sat comfortably with the old house.

You were so the right people to completely re-do the back of our Georgian house by the river. Our kitchen extension was in a 70's time warp - all brickwork and Aga and you brought us up too date with a sensitive and appropriate design. Thank you.

Mr Astley

Call us on 0800 051 5304 for a chat.

Contact Us
  • Best of Houzz 2017 Service
  • Best of Houzz 2017 Design
  • Best of Houzz 2015 Design
  • Best of Houzz 2016 Design
  • Best of Houzz 2015 Service

Awards: